Valbæk Brørup Arkitekter
02_Lejrvej.jpg

LEJRVEJ

 
VBA_LEJRVEJ_1.jpg

LEJRVEJ

Single family home on a new plot adjacent to the closed-down Værløse Airbase

Location: Værløse, Denmark

Year of construction: 2016

Size: 169 sqm.

VBA_LEJRVEJ_2.jpg
VBA_LEJRVEJ_3.jpg
VBA_LEJRVEJ_4.jpg
VBA_LEJRVEJ_5.jpg
VBA_LEJRVEJ_6.jpg
VBA_LEJRVEJ_7.jpg
VBA_LEJRVEJ_8.jpg
VBA_LEJRVEJ_9.jpg
VBA_LEJRVEJ_10.jpg
Photos: Torben Eskerod

Photos: Torben Eskerod

In a rural suburb north of Copenhagen this single family house towers on the slope of a closed down air base. The view is extraordinary. The plot itself is ordinary and part of new surburban area including 40 other plots with a strict local plan. 

The take on this project has been to emphasize the extraordinary view. This is achieved by pushing the house to the edge of the slope of the airbase and turning the plan so the long side of the house faces the landscape.

The house becomes the mediator between two different landscapes: The enormous waste airbase site with wild nature and nothing getting in the way of the horizon and the surburban built environment with cultivated gardens. The transition becomes clear in the main space of the house; the kitchen and dinning room, with a view to both landscapes.

There is an intentional change in atmosphere between the social parts of the house and the private. Windows span from floor to ceiling allowing daylight to enter the house unimpeded in the social areas. The private areas are more introvert.

The living rooms are placed in each end of the house connected by a spacial corridor. The private rooms are placed in between in 3 boxes. On top of these there are open lofts. In this way the distinction between private and social areas dissolve and views, spaces and daylight becomes fluent, overlapping each other. Every room has it own separate door to the landscape.

The material scheme is tactile and honest. Stones in the concrete floor are visible, the structure in the untreated glittered gypsum walls shows. The colours are based on mainly ocher and black, which are requirements in the local plan. Sky blue on doors, kitchen  and cabinets contemplates ocher.

 
LEJRVEJ_SitiationsplanHele-01.png
 
VBA_LEJRVEJ_PLAN.jpg
VBA_LEJRVEJ_FACADE.jpg
VBA_LEJRVEJ_SECTION.jpg
VBA_LEJRVEJ_DETAIL.jpg